Pyszne sałatki z brokułem

Lekkie warzywne sałatki dopiero niedawno zaczęły cieszyć się powodzeniem wśród Polaków. Jeszcze kilka lat temu na naszych stołach prym wiodła wyłącznie tradycyjna jarzynowa bazująca przede wszystkim na kalorycznym majonezie oraz mało wyrazisty w smaku sos tatarski. Na szczęście gusta się zmieniają i dziś dużo chętniej sięgamy po dietetyczne dania – są bowiem one nie tylko zdrowe, ale i smaczne, sztandarowym przykładem tego typu potraw są sałatki z brokułami, którego przygotowywać można na kilkadziesiąt jeśli nie setki różnych sposobów.

Brokuły można łączyć z wieloma składnikami. Ciekawe kompozycje sałatkowe tworzą między innymi z kurczakiem, słonecznikiem, fetą, makaronem, pieczarkami czy jajkiem. W zależności od potrzeb  na bazie brokułów można przygotować lekką surówkę do obiadu lub sycącą sałatkę, która z powodzeniem sprawdzi się w roli osobnego dania.

Oto nasze propozycje na brokułowe sałatki:

Z makaronem i kurczakiem

Składniki: brokuły, podwójna pierś z kurczaka, 500 gram pieczarek, pół opakowania makaronu (około 300 gram), majonez, pieprz, sól, opcjonalnie inne ulubione przyprawy, sok z cytryny.

Przygotowanie: Podzielone na różyczki brokuły gotujemy przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy, smażymy na maśle. Gotujemy makaron, po czym go odcedzamy. Wszystkie składniki wrzucamy do salaterki, mieszamy. Kilka łyżek majonezu mieszamy z przyprawami, polewamy sałatkę. Jeszcze raz mieszamy. Podajemy z grzankami zrobionymi w piekarniku.

Dietetyczna brokułowa z serem feta

Składniki: brokuły, opakowanie serka feta (o niskiej zawartości tłuszczu), puszka kukurydzy, 7 łyżek słonecznika, sos czosnkowy (jogurt naturalny połączony z ząbkiem zgniecionego czosnku).

Przygotowanie: Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznika prażymy na patelni. Serek kroimy nożem zamoczonym uprzednio w przegotowanej wodzie (dzięki temu kawałki feta się nie zdeformują, ale zachowają ładny kształt). Przygotowujemy sos. Do salaterki wrzucamy brokuły, lekko smarujemy sosem, następnie nakładamy warstwę kukurydzy, potem wrzucamy pokrojoną fetę i posypujemy ją słonecznikiem, nakładamy resztę sosu. Sałatka świetnie komponuje się z rybami z grilla.