Jak gotować brokuły?

Brokuły są doskonałą bazą do wielu dań. Możemy przygotować z nich sałatki, zupy, kremy. I choć najlepiej smakują te jedzone w najprostszej postaci, jako świeże warzywa, warto sięgać także i po gotowane brokuły.

Brokuły wymagają odpowiedniej obróbki termicznej. Aby po ugotowaniu nadal miały piękny zielony kolor i stałą konsystencję warto znać kilka prostych, ale jakże przydatnych kulinarnych sztuczek. Najprostszym sposobem gotowania zielonego kalafiora jest gotowanie na parze – super zdrowe i banalne.

Inna metoda, która pozwoli na zachowanie warzywom pięknego kolorytu to dodanie do gotującej się wody cukru oraz paru łyżek soku z cytryny. Dzięki temu trikowi brokuły będą nie tylko świetnie smakować, ale także i świetnie prezentować się na talerzach. Brokuły gotujemy zaledwie kilka minut, jeśli pozostawimy je na ogniu za długo łatwo mogą się rozgotować.

Ciekawym pomysłem na prosty, lekki i zdrowy obiad jest przyrządzenie gotowanych brokułów z sosem.

Przepis na gotowane brokuły z sosem

Składniki: brokuły, sól, cukier, szklanka mleka, pół kubka śmietany, jedna łyżka mąki, łyżeczka masła, żółtko, sok z cytryny, majeranek.

Przygotowanie: Warzywa myjemy, osączamy. Gotujemy w posolonej wodzie z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy około 5-6 minut uważając przy tym, żeby brokuły się nie rozgotowały.

Przyrządzamy sos. Na delikatnie rozgrzanej patelni topimy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy i po trochę wlewamy mleko oraz śmietanę. Ponownie mieszamy. Połączyć z żółtkiem. Przyprawić. Jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Dokładniej zamieszać.

Brokuły ułożyć na talerzach. Polać sosem. Posypać majerankiem. Tak przygotowane brokuły dobrze współgrają w duecie z młodymi ziemniaczkami oraz surówką z pomidorów i czerwonej papryki.

Gotowane brokuły to także doskonały dodatek do sałatek (np. warstwowych – idealnych na lato i wiosnę) oraz obiadowych surówek. Brokuła możemy wykorzystać także jako składnik warzywnej zupy czy sosu.